Publicat pe Lasă un comentariu

Proteina din colagen: nimeni nu vrea ca tu să știi asta

colagen

 De JOHN MILLER

 Director SAB al NeoLife, Tehnolog de Produs, Cercetător – Octombrie 2019

Nu încetează să mă uimească modul în care anumite aspecte nutriționale par să apară de nicăieri la fiecare an sau doi și promit răspunsuri la întrebări pe care nici măcar nu știai că le ai. Și de fiecare dată un întreg grup de oameni de pe internet (adesea aceiași de fiecare dată) se alătură curentului, promovându-l pentru o varietate largă de lucruri uimitoare.

Pentru mine, proteina de colagen se potrivește perfect cu această descriere. Par să existe sute de produse în care, înainte, era foarte puțină sau deloc. Acest lucru mă face mereu să mă întreb. Ce este și de ce aș vrea asta? Există vreo magie nouă în legătură cu asta? Există vreun component anterior necunoscut sau vreo nouă cercetare incitantă care să susțină acest interes?

Ei bine, să aruncăm o privire la acest lucru și apoi tu să decizi.

Ce este colagenul? Colagenul este un material din corpul tău numit “țesut conjunctiv”. Este găsit în oasele, articulațiile, tendoanele, ligamentele, pielea, părul și unghiile tale. Într-un fel, el ține totul împreună, oferind flexibilitate și elasticitate.

Cuvântul “colagen” provine din cuvântul grecesc “kólla” care înseamnă “lipici”. Se referă la un timp când fierberea țesutului conjunctiv sau a pielii animalelor era procesul prin care se făcea lipici. Poate îți amintești vechea poveste populară despre trimiterea cailor bătrâni și obosiți la fabrica de lipici când nu mai puteau lucra. A fost de fapt mai mult adevăr decât poveste. Practic același proces este folosit astăzi pentru a extrage colagenul; doar că nu mai fac lipici din el.

Există (în prezent) 28 de tipuri diferite de colagen pe care le cunoaștem. Ele sunt împărțite în câteva grupuri diferite în funcție de structura în care sunt implicate. Cele mai comune 5 sunt:

Tipul I – din piele, tendoane, organe și oase.

Tipul II – din cartilaj

Tipul III – din organe cum ar fi ficatul sau sistemul limfatic

Tipul IV – din membranele dintre piele și țesutul de dedesubt

Tipul V – de la suprafețele celulare, păr și placenta

Potrivit WebMD(1), unele tipuri de colagen au efecte secundare adverse cunoscute când sunt ingerate. De exemplu, efectele secundare raportate ale colagenului de tip II includ probleme stomacale, dureri de cap, amețeli, tulburări de somn și disfuncție hepatică.

Ce este proteina de colagen? Proteina de colagen este o proteină derivată din animale. Este literalmente porțiunea proteică a colagenului. În corpul nostru, este componenta primară a tuturor țesuturilor, inclusiv a pielii, principala proteină structurală a oaselor, cartilajelor și tendoanelor. De fapt, reprezintă între 25 și 30% din conținutul total de proteine din corpul uman. Este sintetizată în principal în corp dintr-un grup de patru (4) aminoacizi: glicină, prolină, hidroxiprolină și alanină, plus vitamina C, zinc și cupru și prin acțiunea mai multor enzime.

De unde provin proteinele de colagen? Vasta majoritate a proteinelor de colagen de pe piață provine din piele, țesuturile conjunctive (cartilaj, tendoane și ligamente), păr și oasele animalelor. Unele provin din membrana de coajă de ou și picioarele de pui, iar unele din pielea de pește. Aceste surse sunt de obicei considerate produsele reziduale ale industriei alimentare pe bază de animale. Aceasta nu le face neapărat rele, dar merită să știm asta.

De ce aș dori proteina de colagen? Așa cum numele său pare să ne spună, când spunem proteina de colagen vorbim despre proteină. Așa cum toți știm, sau ar trebui oricum să știm, proteina alimentară completă de înaltă calitate este importantă pentru a fi obținută în fiecare zi. Proteinele sunt importante pentru aminoacizii pe care îi conțin, blocurile de construcție ale vieții pe care proteina îi furnizează corpului. O analiză atentă a conținutului de aminoacizi al unei proteine ne poate spune multe despre valoarea sa potențială.

Colagenul, la fel ca și gelatina, este o proteină nutrițional incompletă (scorul său de calitate a proteinelor, PDCAAS = 0). Lipsește cel puțin unul dintre aminoacizii esențiali; triptofanul. Corpul are nevoie de triptofan pentru creșterea și dezvoltarea normală, în special pentru sugari și pentru echilibrul azotului la adulți.

Ce este echilibrul azotului și de ce vă interesează? Iată un comentariu rapid despre asta dintr-o referință veche, dar încă valabilă, din Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA)(2):

“Studiile efectuate pe subiecții umani au arătat în repetate rânduri că, dacă lipsește unul dintre aminoacizii esențiali, ceilalți sunt slab utilizați sau pot fi excretați cu un rezultat de “echilibru azotic negativ”. Acest fenomen explică “valoarea biologică redusă” a anumitor proteine din dieta, cum ar fi gelatina, care contine o cantitate mica de triptofan.”

Tryptophan este, de asemenea, aminoacidul esențial de care are nevoie organismul pentru a produce serotonină și melatonină – esențiale pentru somn și stabilitatea stării de spirit.(3)

Proteina de colagen este dezechilibrată nutrițional, cu o supraproducție a unor aminoacizi și o absență sau aproape absență a altora. Iată câteva exemple despre ce înseamnă asta:

• Toți știm că există 22 de aminoacizi furnizați în fiecare produs proteic NeoLife. În contrast, majoritatea proteinelor de colagen listează doar valori pentru 16-18 aminoacizi.

• Aminoacidul unic glicină este aminoacidul dominant în colagen și singur poate să reprezinte până la 35% din conținutul total.

• Proteinele de colagen conțin puțin sau deloc:

     • Cisteina – importantă pentru producția de glutathionă.

     • Cistina – strâns legată de cisteină, implicată în funcțiile celulare ale sistemului imunitar.

     • Glutamina – importantă pentru recuperarea după rănire, protecție în timpul chimioterapiei sau radioterapiei.

     • Asparagina – necesară pentru dezvoltarea și funcționarea creierului.

• Deși promovate de unele companii pentru construirea mușchilor, proteinele de colagen sunt relativ sărace în aminoacizi cu lanțuri ramificate (BCAA) pentru construirea mușchilor.

NeoLifeShake are de 2-3 ori mai mulți BCAA de construcție musculară decât proteina de colagen.

Deci, ce învățăm de aici? Nu există îndoială că obținerea tuturor aminoacizilor necesari în fiecare zi este fundamentală pentru sănătate. Este, de asemenea, adevărat că anumiți aminoacizi joacă diferite roluri în corp, fie individual, fie sinergic cu alții. Colagenul, deoarece este o proteină, conține o parte dintre aminoacizi. Dar este și extrem de dezechilibrat, cel puțin pentru oameni, lipsindu-i unii aminoacizi, în timp ce furnizează niveluri foarte scăzute ale altora și o supraabundență a câtorva.

Există puține dovezi științifice care să susțină beneficiile ingestiei de colagen. În timp ce aminoacizii din proteine sunt absorbiți, nu se reasamblează special ca și colagen în corpul și țesuturile noastre. Consumul de colagen nu va produce mai mult colagen nou în corp.

Deci, întrebarea aici se reduce cu adevărat la DE CE? De ce aș dori să iau un supliment de proteină care nu îmi satisface nevoile generale de proteină și aminoacizi ale corpului meu? Și de ce aș dori ca acei aminoacizi să provină din ceva considerat de obicei resturile industriei alimentare?

Acestea sunt întrebări personale la care fiecare dintre noi trebuie să răspundă pentru noi înșine. Mai ales când considerați că NeoLifeShake testat clinic și dovedit clinic nu are aceste dezavantaje. Într-adevăr, furnizează 22 de aminoacizi implicați în nutriția umană, din sursele cele mai calitative și biologic funcționale din lume.

Deci, luați-vă decizia. Eu am luat deja decizia mea.

Îți doresc să fii bine,

John

 

Referințe:

  1. Collagen Type II: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-714/collagen-type-ii. Accessed October 11, 2019.
  2. Nitrogen balance. JAMA. 1947;133(4):247-247. doi:10.1001/jama.1947.02880040033010
  3. Tryptophan: MedlinePlus Medical Encyclopedia. https://medlineplus.gov/ency/article/002332.htm. Accessed October 11, 2019.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.